مدیریت مالی

مدیریت مالی

مقدمه

با توجه به روندجهانی شدن اقتصاد کشورها، متخصصان مالی کشور، بایستی با نظامهاي مالی جهانی و شیوه هاي سرمایه گذاري و ابزارهاي مالی پیشرفته آشنایی داشته باشند تا کشور بتواند موقعیت مالی خود را در دنیاي متلاطم امروز تثبیت کند. رشته مدیریت مالی در همین راستا ایجاد شده است. در این رشته دانشجویان با تئوريهاي نوین مدیریت مالی و کاربرد آنها آشنا میشوند و در نهایت میتوانند با ارائه راهکارهایی براي بسط و توسعه سرمایه گذاري، گامهاي مؤثري در حل مشکلات اقتصادي کشور بردارند. دانش آموختگان مدیریت مالی علاوه بر توانایی تجزیه و تحلیل و حضور فعال در بازارهاي مالی میتوانند وضعیت مالی شرکتها و مؤسسات را مورد ارزیابی قرار دهند و در اخذ تصمیمات مالی مؤثر در سازمانها، نقش اساسی ایفا کنند. مدیران مالی تمام امور مربوط به امور مالی یک شرکت را مدیریت می‌کنند. آن‌ها باتوجه‌به اهداف مالی کوتاه‌مدت و بلندمدت شرکت، استراتژی‌های مالی سازمان را مشخص می‌کنند. مدیران مالی مسئول تخصیص بودجه به بخش‌ها و فعالیت‌های مختلف سازمان هستند و تلاش می‌کنند سودآوری سازمان را به بیشترین میزان ممکن برسانند.

مدیریت درست منابع مالی در زمان‌های بحرانی یک عامل کلیدی در خروج سازمان از بحران مالی بوده و به عهده مدیر مالی سازمان است. مدیریت مالی در زمان‌های بحرانی از روش‌های مختلفی ممکن است که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • تدوین استراتژی های مالی مناسب و اجرای آن
  • مدیریت چالش های مالی سازمان
  • تغییر در سیاست‌های مالی سازمان در صورت نیاز
  • نظارت دقیق بر عملکرد مالی سازمان در شرایطی که بازار نوسانات زیادی دارد
  • کاهش هزینه‌ها
  • اصلاح ساختار مالی سازمان
  • داشتنِ استراتژی برای جذب سرمایه، ایجاد فرصت‌های جدید و افزایش منابع مالی

اهداف

همان‌طورکه ما در زندگی فردی خود تلاش می‌کنیم مخارج خود را کنترل کنیم تا در اصطلاح «دخلمان به خرجمان بخورد» و درنهایت نیز پس‌اندازی باقی بماند، سازمان‌ها نیز برای زنده ماندن و رشد کردن باید تلاش کنند تا امور مالی خود را به‌طور موثر مدیریت کنند و این وظیفه به عهده مدیر مالی سازمان است. همین جمله ساده، مهم‌ترین اهداف مدیریت مالی را بیان می‌کند.  با این وجود برای درک بهتر و جزئی‌تر این موضوع، در اینجا به شش مورد از اهداف این پست در هر سازمان اشاره می‌کنیم:

۱. حداکثر رساندن سود سازمان

یکی از مهم‌ترین اهداف در سازمان، اطمینان از حداکثر شدن سود سازمان در کوتاه‌مدت و بلندمدت است. یک مدیرمالی باید این هدف را در بالاترین جایگاه لیست اولویت‌های خود قرار دهد و مطمئن شود که عملکرد تجاری فعلی سازمان بیشترین سود ممکن را برای آن به همراه می‌آورد.

۲. بودجه‌بندی مناسب

ما در زندگی فردی خود حاضر نیستیم تمام درآمد یک ماه خود را برای خرید یک وسیله صرف کنیم؛ بلکه قبل از صرف پول برای خرید هر چیزی برآورد می‌کنیم تا پول کافی برای سایر هزینه‌های ضروری کنار گذاشته باشیم. این مدیران مسئول انجام همین ارزیابی در سازمان هستند.

۳. افزایش کارایی

 مدیریت امور مالی در سازمان تلاش می‌کند تا کارایی تمام بخش‌های شرکت را افزایش دهد. توزیع مناسب منابع مالی در بخش‌های مختلف سازمان با در نظر گرفتن میزان بهره‌وری هریک از این بخش‌ها به افزایش کارایی و سودآوری آن سازمان منجر می‌شود.

۴. کاهش ریسک

همیشه خطراتی در مسیر راه‌اندازی و حیات یک کسب و کار وجود دارد؛ به خصوص با عدم قطعیت‌هایی که در مسیر پیش می‌آید. مدیران مالی باید از فرصت‌های پرخطر دوری کنند و با مشورت رهبران باتجربه و کارشناسان موضوع، فقط ریسک‌های مالی حساب‌شده را بپذیرند.

۵. بقای کسب و کار

در دنیای رقابتی امروز، باید نخستین اولویت همه کسب و کارها بقا و ادامه حیات باشد. باتوجه‌به اهمیت امور مالی در بقای سازمان‌ها، یکی از اهداف مدیریت مالی در سازمان، اطمینان از تداوم بقای سازمان است.

۶. ایجاد تعادل در سازمان

معروف است که تعادل کلید موفقیت در همه‌چیز است. این اصل به زندگی فردی منتهی نمی‌شود. سازمان‌ها نیز برای دستیابی به اهداف خود به یک ساختار متعادل نیاز دارند. مدیران مالی موظف هستند با طراحی یک ساختار سرمایه قوی در سازمان، تعادل لازم را در آن ایجاد کنند. این تعادل برای نقدینگی، انعطاف‌پذیری و ثبات سازمان حیاتی است.

درسهاي این رشته در طول تحصیل :
دروس اصلی و تخصصی:
مدیریت مالی، پول و ارز بانکداري، بازاریابی و مدیریت بازار، مدیریت استراتژیک، اقتصاد سنجی مالی، ریاضیات و کاربرد آن در مدیریت مالی، آمار و کاربرد آن در مدیریت مالی، توسعه اقتصادي و برنامهریزي، حقوق بازرگانی، حسابداري صنعتی، اصول مدیریت مالی، مبانی مدیریت سرمایه گذاري، مدیریت مالی در ایران، نهادهاي پولی و مالی، نهادهاي پولی و مالی بینالملل، مبانی مهندسی مالی، بازار پول و سرمایه، مبانی ریسک و مدیریت بیمه، برنامه ریزي مالیاتی، قراردادهاي بیمه، متون مالی، مبانی بانکداري و مدیریت بانک.

مطالب بیشتر در مورد مدیریت را در این مقاله بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *